Agiassos Αγιάσος

Uitzicht op de berg Olympos. Als je met de auto naar Agiassos gaat, kun je die het best buiten de stad laten staan omdat de straatjes hier en daar zo steil zijn dat je er bijna niet bij op komt.

Door z'n hoge ligging is het 's avonds betrekkelijk koel in de straten van Agiassos, en komt het leven op gang op de terrasjes van de taveernes rond de kerk.
Het leven in Agiassos is nog vrij authentiek, mede doordat de meeste toeristen in de buurt van  het strand blijven. Hier een café met 2 verdiepingen boven in de stad.

Het kerkplein van de kerk Panagia ti Vrefokratousa. Agiassos was gevrijwaard van het betalen van belasting van 1701 tot 1783 omdat de heilige maagd Maria de genezing gebracht had aan de Turkse bestuurder. Daardoor zijn er vele mensen verhuisd gedurende die tijd naar Agiassos.
In deze kerk bevindt zich een ikoon die in 803 hiernaartoe gebracht is uit Jeruzalem door priester Agathon de Efeser, er komen nog steeds mensen geld offeren aan de ikoon die wonderbaarlijke genezingen teweeg schijnt te brengen. Op 15 Augustus tijdens het feest van Maria wordt de ikoon met veel vertoon door de stad rondgedragen.

Wat we zo bijzonder mooi vonden waren de wilde cyclamen die in oktober volop tussen de olijfbomen bloeien bij Agiassos. De zachte roze kleuren met het groen van de olijfbomen en het heldere blauw van de lucht geeft wonderschone plaatjes!
Ook zijn er in de bossen rondom Agiassos vele tamme kastanje bomen die in de herfst massa's vruchten laten vallen.
 

Home