Mandamados Μανταμαδος

  

Mandamados is een klein stadje met authentiek Griekse huizen. Het staat bekend om zijn handwerk en aardewerk. Veel pelgrims uit alle delen van Griekenland trekken het hele jaar door naar het Taxiarchis klooster even buiten Mandamados.
 
Het klooster Taxiarchis is gewijd aan de aartsengelen, Aartsengel Michael in het bijzonder. Een groot icoon van de Aartsengel Michael bevindt zich op het binnenplein. 
Er zijn 2 mogelijke data voor de oorsprong van het icoon, de ene spreekt van 1462 (Ottomaanse inval), en de andere van de 10de eeuw (Saraceense piraten die het eiland teisterden). In beide gevallen gaat het verhaal hetzelfde: Het klooster werd aangevallen. De aanvallers bedreigden de monniken met de dood als ze niet zouden vertellen waar de dorpelingen zich hadden verstopt. De monniken weigerden en werden afgeslacht, op één na. Toen de aanvallers vertrokken klom de monnik op het dak om zeker te zijn dat ze weg waren, maar hij werd ontdekt en ze keerden terug om hem alsnog te vermoorden.

 

Op dat moment verschijnt de Aartsengel Michael met zijn vlammend zwaard getrokken en dwingt de aanvallers in paniek terug te trekken. Dankzij dit wonder overleeft de monnik en komt hij van het dak en begraaft zijn broeders. Nog steeds onder de indruk dat hij getuige mocht zijn van het overweldigende optreden van Michael, verzamelt de monnik bloeddoordrenkte aarde en maakt daarvan de beeltenis van Michael zoals dat nog vers in z'n geheugen stond gegrift.
Iedere bezoeker ziet andere emoties in de uitdrukking van de icoon, en vele mensen verhalen van wonderen die zouden zijn gebeurd na een bezoek aan Taxiarchis.

 

Home