Mytilini Μυτιλήνη

 
Mytilini is de hoofdstad van Lesvos en ongeveer de helft van de bevolking van het eiland woont in deze stad. Het is een labyrint van straatjes en als je de weg niet kent verdwaal je er zo. Het vliegveld ligt nog een paar km zuidelijker dan de stad zelf. Vanaf het vliegveld is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Santa Eleni. Als je zelf rijdt met een huurauto is het een hele toer om door Mytilini heen te komen, smalle straten en slechte bewegwijzering. Een taxi van het vliegveld naar Petra kost ongeveer 60 euro.

 

In de hoofdstad Mytilini bevindt zich een Archeologisch Museum, het Byzantijns museum en een Volkenkundig museum.

Aan de oostkant van de stad bevindt zich een groot fort, waar in de zomer regelmatig concerten worden gegeven. Het hoofdgebouw werd oorspronkelijk gebouwd op de restanten van een akropolis. In de 14de eeuw werd Lesvos een eeuw geregeerd door de Genuaanse familie Gateluzzi, die zowel de burcht van Mytilini als die van Molyvos bewoonde. De burcht werd in de 18de eeuw door de Turken uitgebreid, toen Lesvos door het Ottomaanse Rijk was bezet.

Prachtige oude gebouwen zijn er te vinden. Het is een drukte van belang in de stad. Er zijn vele leuke winkeltjes in de buurt van de haven. Aan de oostkant van de haven bevind zich een vrijheidsbeeld wat lijkt op die in New York, een herinnering aan de vrijheidsstrijd van het eiland.

Je kunt een dagtripje naar Turkije maken vanuit Mytlini, er gaan dagelijks boten naar Ayvalik en Dikeli, tripjes van ongeveer een anderhalf uur varen. Je kunt een dergelijke dagtrip boeken in Petra of Molivos, het is mogelijk om georganiseerd te reizen of op eigen houtje een dag Turkije te beleven.
In Ayvalik heb je een geweldige straatmarkt die bijna de halve binnenstad beslaat. Een straat met alleen kleding, een straat met alleen schoenen, een straat met alleen sieraden, een plein vol groente en fruit... en zr goedkoop. Met een euro kun je er gewoon betalen, een euro is ongeveer 2 Turkse lires waard.

Vanuit een andere Turkse havenstad, Dikeli, kun je een georganiseerde dagtrip naar Pergamon maken, hier vind je een van de oudste hospitalen ter wereld, de runes van een Romeinse Asklepieion boven op een berg. De legende wil dat je naar Pergamon ging als je ziek was. Wanneer je in een droom een slang zag, was je genezen. Zodoende wordt Asclepius meestal afgebeeld met een staf waar een slang omheen kronkelt, de asclepiusstaf of esculaap. Het is al sinds eeuwen het symbool voor artsen.
 
Ook voor apothekers wordt dit symbool gebruikt, met bovenaan de asclepiusstaf een schaal, waar de slang uit gevoed wordt. Deze schaal is het symbool van Hygieia, de godin van de gezondheid en dochter van Asclepius. Het heiligdom van Asclepius wordt gekenmerkt door een tempel waaronder een labyrint is gebouwd, waarin slangen werden gehouden.

Op diverse plaatsen in Griekenland zijn overblijfselen van heiligdommen gewijd aan Asclepius, zoals het Asklepieion op het Griekse eiland Kos, maar ook in Epidaurus, Trikala en dus in Pergamon.
(bron: wikipedia)


Zuil met schaal waar slangen zich voeden
  Home