Petra Πέτρα

 

 

Petra ligt aan de noordkust van Lesvos, en vooral de zonsondergangen vergeet je nooit meer.

Hier rechts met de contouren van het eiland  Agios Giorgos, dit eiland kijk je op uit vanuit het Centrum Santa Eleni.

 

Het Centrum Santa Eleni ligt op een heuvel twee kilometer van Petra, met uitzicht op de zee. In de omgeving zijn mooie wandelingen te maken door de natuur en de olijfboomgaarden. Een paar honderd meter hoger op de berg achter het centrum bevindt zich bij een heel oude imposante eik een gebedsplek in de natuur waar Sint Helena wordt vereerd, er branden nog steeds kaarsjes (door inwoners van Petra aangestoken) in een nis met enkele ikonen.
Op een rots van 27 meter hoog torent het kerkje van Panagia Glykofiloussa (Vrouwe van de tedere kus) boven het dorp uit. Het dorp is opgetrokken rondom de rots. Petra betekent overigens ook rots in het Grieks.

15 Augustus is de naamdag van Maria, de vrouwe van de tedere kus, en deze dag wordt dan ook uitgebreid gevierd in Petra.

 

Het verhaal gaat dat ooit in een storm een kapitein in Petra strandde, en hij zijn ikoon van de heilige maagd Maria kwijt was toen hij wilde bidden. Een vreemd licht bracht hem boven op de rots waar hij de ikoon vond met een kaars ervoor. Hij nam zijn ikoon weer mee, maar de volgende avond overkwam hem hetzelfde. Hij heeft toen een kerkje gebouwd op die plaats omdat hij geloofde dat het de wens was van de ikoon om daar te zijn. Onderaan de rots is de kleine kerk van Agios Nikolaos met prachtige 17de eeuwse frescos. 
 

In het dorp kun je lekker rondslenteren, hier en daar vind je taveernes en leuke kleine winkeltjes. Aan de zeekant is het dorp behoorlijk toeristisch ingesteld, verder het binnenland in kun je in achteraf straatjes nog wat meer de "oude" sfeer proeven. Achter de rots in een van die straatjes is de taveerne To Paradosiakó (De traditie) waar men traditionele Griekse menu's serveert.

Vlakbij het stadsplein, bijna tegen de rots staat het herenhuis van Valeretzidaina. Het dateert van rond 1800 en is voor bezichtiging opengesteld.

Op het strand van Petra is het goed vertoeven voor de zonaanbidders. En  zwemmen in het heerlijke blauwe water is na een tocht door het hete binnenland een welkome verfrissing !!
Op de foto hiernaast zie je Santa Eleni in de heuvels liggen midden op de foto die genomen is vanaf het eiland Agios Giorgos.

 

Als je heel goed kijkt kun je zien dat niet alle stenen in de muur achter Santa Eleni echte stenen zijn.... er is er één die in werkelijkheid een dwerguiltje is, die het kleinste gaatje heeft bezet wat hij kon vinden. 
's Nachts gaat hij op pad, jagend op grotere insecten zoals kevers en miljoenpoten. En wanneer het rustig is zit hij overdag te genieten van de warmte van de zon zoals op de foto.

Home